Rovarkiállítás Kétújfalun
2010. szeptember 12. írta: bogarász

Rovarkiállítás Kétújfalun

 

Kedves rovarászok, bogarászok! Nézzétek meg Sár Józsi rovarász entomológus (Magyar Rovartani Társaság tagja) és munkatársainak honlapját. A képre kattintva megtekinthetitek a honlapot.

„ROVAROK A DRÁVÁTÓL AZ AMAZONASIG” című vándorkiállítás ismertetése.

Az exota rovaranyag kiegészítésére élő Dél-Amerikai madárpók fajok is bemutatásra kerülnek insectariumokban, néhány doboznyi, más preparált ízeltlábú faj mellett. (skorpiók, pókok, rákok, ikerszelvényesek, stb. )
A trópusi kiállításrészt végtelenített hang-anyag festi alá, mely az amazonasi esőerdők rovar, madár és emlős hangjait mutatja be. Kapcsolódik az exota anyagokhoz még négy doboznyi indonéz lepke (Lepidoptera) is.
Sár József és Szirtes Bálint 1993-1997-es, 2008-as expedícióinak gyűjtéseiből a kiállítást a „brazil-sarok” zárja mely Brazíliából származó tárgyakból, indián eszközökből, halpreparátumokból, (Piranha) őserdei termésekből, exota fotókból, térképekből áll, szintén tablókkal, magyarázó szövegekkel kiegészítve. (fotó Sár Józsefről: Löffler Péter)
A Dráva-sík és a Dráva-mente coleopterológiai kutatás eredményeiről sokszorosított tudományos cikkek, separátumok is kiállításra kerülnek, amik az érdeklődők számára hozzáférhetőek.
A vándorkiállítás az elmúlt nyolc év során főleg Baranya-megyében számos város és település, köztük Budapest érdeklődőit, diákjait ismertette meg a rovarok rejtett, de csodálatra méltó világával…
------
A kiállítást készítették: Sár József, Sár Péter, A Dudás György, Szirtes Bálint

A Rovarház gyűjteményeiből látványos, szakmailag hiteles vándoroltatható bemutató készült. A kiállítás anyagai, Dráva-mente és a Dráva-sík kutatási eredményeit mutatja be, mely elsősorban az adott terület jellegzetes, ritka és védett bogárfajait (Coleoptera) ismerteti.
A Dráva-mente és a Dráva-sík bogárpreparátumait az említett módon 20 rovardoboznyi mennyiségben tekintethető meg.
Az élőhelyenkénti (biotóp) bemutatáson túl, látható néhány igen ritka és fokozottan védett bogárfaj is, Pl.: Pusztai gyalogcincér (Dorcadion cervae), Remete bogár: (Osmoderma eremita). Hangya és darázsfészekben élő, preparált Myrmechophil bogárfajok is kiállításra kerülnek, melynek megfigyelése, gyűjtése kitartó és alapos munkát igényel. Az anyagot, közérthető poszterek, plakátok, fotók és magyarázó tablók kísérik. A kiállítás második nagy egysége, kitekintést enged a „forró öv”- a trópusi tájak rovarvilágára. A 30 doboznyi anyag Közép,- és Dél-Amerika, Afrika és Dél-Kelet-Ázsia óriás és színpompás bogarait, lepkéit (Lepidoptera) prezentálja.

Kamarakiállításként kíséri a kiállítást egy Mollusca gyíűjtemény, melyet Sár Péter határozott és állított össze. A bemutatott fajok a világ minden melegvízű tengeréből és óceánjából származnak. Kagylók, rákok, csigák valamint alkoholos preparátumok, lábasfejűek is meg tekinthetőek

A szöveg a a honlapról került kimásolásra.

Továbi vebes publikáció entomológus barátomról:

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/tobb-mint-ket-evtized-a-bogarak-vilagaban-150223

Sár József a Scarab Workers honlapján, publikációs listával:

http://www-museum.unl.edu/research/entomology/workers/JSar.htm

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr602290178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása