Megjelent! Folia entomologica hungarica 2010
2011. január 17. írta: bogarász

Megjelent! Folia entomologica hungarica 2010

   

Megjelent a 2010. évi 71. kötet. Számos színes fotóval, rengeteg tudományos cikkel. Megvenni a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtárában lehet. Ára: 1725 Ft.

http://www.nhmus.hu/modules.php?name=Tar-Konyv&op=kiad

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr332589982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turista60 2011.01.20. 08:09:03

üdvözlöm,emlitete a keccs nevü szert ,forgalomban hol lehet kapni,s mi a teljes neve,most vissza tértem a naftalinhoz,ugyan nem ölimeg a muzeum bogarakat,de távoltartja.a legjobb volt a globol,paradikklor fenol ha jol irom le a nevét ,de nem mindig kaphato.s szerinted a papiralapu molyirto is jó?s az is jó őtlet hogy a frissen beszerzett állatokat jó elkülőniteni pár hétre,külőnben kellemetlen meglepetést okozhat.Gyula

bogarász 2011.01.20. 10:31:11

Kedves Gyula!
Tudtommal a "keccs" már nincs forgalomban. Ha jól tudom erős hatóanyag tartalma miatt nem forgalmazható. Ez légyölő kazetta formában volt kapható, amit mi felkockáztunk és egy papír darabon keresztül átszúrva rögzítettünk a rovar dobozokba. naftalint, globolt nem használhatunk rákkeltő hatása miatt, csak expedíciós anyagok tartósításakor. Csak elkülönített jól szigetelhető helyiségben tárolt rovargyűjteményekben lehetne használni esetleg, illetve a totális gázosítás lenne jó, ami a hatás után elillan maradéktalanul és a továbbiakban nem károsítja a rovarászt. Régen szénkéneget használtak, ilyenkor a dolgozók rovarászok ne mentek dolgozni bizonyos ideig. Ez a szer mindent vitt. A kulcs kérdés az imágó és a lárva közötti különbség. A raid papírlapos molyűzőt most próbálgatjuk. Valószínűleg riasztó szerepe van, de hiába tartalmaz mérget (hatóanyag szerint tényleg az) mi úgy látjuk a lárvát nem írtja ki. Többek között az ért is lehet ez, mert a lárvák légzése más mint a kifejlett rovaroké, illetve a rovardoboz légterébe nem tudjuk mekkora darabot kellene berakni, hogy igazán mérgező gáz hatása legyen. Ha nem jól záródik a doboz ugyancsak problematikus a dolog, mert elillan a gáz. Ami jól működik nálunk a mélyhűtőben történő fagyasztás. Már korábban egy hozzászóláshoz írtam, hogy a legjobb -40 celsius alá menni, mert a tojások nagy valószínűséggel azt már nem bírják ki. De ez csak találgatás, ráadásul a preparátumoknak nem biztos, hogy jót tesz. A -20 celsiusos hűtésre már a lárvák elő bújnak a rovartestekből és elpusztulnak. Ez biztos. Szerinte a tuti védelem a beérkező friss anyagok mély fagyasztása lenne, ahol a rovartesteken megbújó tojásokat szétfagyasztanánk, így nem fertőzve a gyűjteményt. De pontosan nem tudjuk hány fok kell. Az imágók ellen a riasztás nyilván jó, tehát a naftalin meg az ilyen szerek távol tartják a tojni akaró imágókat. Na és persze rendszeresen kell figyelni a gyűjteményt.

turista60 2011.01.21. 19:26:42

@bogarász: kedves bogarász,jo név.egy szer egy káposzta lepke bábot lefagyasztottak azt hiszem csepfolyos héliumba törékenyé vélt de hagyták kiolvadni s életre kelt a lepke,ki kelt.szerintem ez kevés ugyanis nemtudom az egész gyüjteményemet berakni a hüttőbe,nyáron ott is kellene tárolni? a fadobozoknak sem tenne jot az állando hütés.folyamatosan cserélgetni a dobozokat meg nem érdemes.

bogarász 2011.02.04. 08:18:19

@turista60:
Kedves Gyula!
Sajnos az a helyzet, hogy állandó alacsony (nem fagyos) hőmérsékleten kellene tartani a gyűjteményt. Állandó páratartalom mellett. A trópusokon ez nagy probléma. Nálunk azért ez nem annyira veszélyes. De jól záródó dobozokat jól kontrollált helységben kellene tartani. Természetesen igazad van. Szerintem rendszeresen figyeld, ha nem a hálószobádban van a gyűjtemény esetleg naftalinozd, vagy használj globolt (sokan erre esküsznek). Mi neylon zsákba tesszük a dobozkat, szivacslapokkal egymástól lerekeszeljük őket, ne koccanjanak egymásnak, bekötözzük és úgy megy a fagyasztóba. Mikor kivesszük, várunk vele legalább egy napot, amíg a pára a zsákon kívűl lecsapódik, a hőmérséklet kiegyenlítődik és már megy is vissza a szekrénybe, miután kifújtam a rágcsálékot és a halott lárvákat.

turista60 2011.02.06. 14:04:13

@bogarász: kedves Zoltán,nagyon köszönöm a jó tanácsot.
süti beállítások módosítása