Cikkajánló: György Zoltán 2008: A BAKONYI TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM BOGÁRGYŰJTEMÉNYE: CHRYSOMELIDAE (BRUCHINAE), ANTHRIBIDAE, URODONTIDAE (COLEOPTERA)
2011. május 09. írta: bogarász

Cikkajánló: György Zoltán 2008: A BAKONYI TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM BOGÁRGYŰJTEMÉNYE: CHRYSOMELIDAE (BRUCHINAE), ANTHRIBIDAE, URODONTIDAE (COLEOPTERA)

Kedves rovarászok, látogatók!

Én arra gondoltam, hogy a „cikkajánló” rovatunkba akár ilyen már korábban megjelent írások bevezetőjét is le lehetne itt közölni, így egy gyorsan kereshető posztot készíthetünk. Ha a cikk pdf formátumban már valahonnan elérhető, akkor itt be lehet linkelni. Ez azért lényeges, mert a blogba pdf formátumban nem lehet feltölteni semmit. Elsőnek egy korábbi gyűjteményfeldolgozós, fauniszta cikket közölnék részemről. Remélem kedvet kaptok a dologhoz.

A BAKONYI TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM BOGÁRGYŰJTEMÉNYE: CHRYSOMELIDAE (BRUCHINAE), ANTHRIBIDAE, URODONTIDAE (COLEOPTERA)

GYÖRGY ZOLTÁN

A Bakonyi Természettudományi Múzeumban őrzött bogáranyagból az ormányosalkatúak (Curculionoidea) családsorozatának több családját feldolgozták már (PODLUSSÁNY 1981a, b, c, 1984, 1988, 2007). A korábban (pl. KASZAB 1967) önálló családnak tekintett zsizsikek ma a levélbogárfélék (Chrysomelidae) egyik alcsaládját (zsizsikformák: Bruchinae) képezik. A jelen dolgozat a múzeumban őrzött zsizsikformák (Bruchinae), orrosbogárfélék (Anthribidae) és rezedabogárfélék (Urodontidae) anyagának adatait sorolja fel. A zsizsikek nevezéktana GYÖRGY & MERKL (2005) listáját, míg az orrosbogaraké és a rezedabogaraké GYÖRGY (2006) dolgozatát követi. A gyűjteményben elhelyezett bogáranyag Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Veszprém és Zala megye területeiről származik. Az adatokat a megyéken belül a településnevek ABC-sorrendje szerint közlöm. Az adatsor a következőkből áll: a faj tudományos és a magyar neve, a megye neve, településnév, a közelebbi lelőhely neve, a gyűjtés módja, ideje és a gyűjtő nevének rövidítése. Ha több lelőhely is tartozik egy településhez, a település nevét nem ismételtem meg, hanem a lelőhelyeket vesszővel választottam el. Ha többször, különböző időpontban gyűjtött az adott személy, akkor az adatsor utolsó adatának végére írtam a gyűjtő nevének monogramját.

GYÖRGY, Z.  (2008): A Bakonyi Természettudományi Múzeum bogárgyűjteménye: Chrysomelidae (Bruchinae), Anthribidae, Urodontidae (Coleoptera) –  Folia Musei Historico - Naturalis Bakonyiensis 25: 81–87.

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr412888454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása