Rovarász Híradó, múltidéző - 1910 májusában történt: a Magyar Entomológiai Társaság megalakulása)
2011. június 14. írta: bogarász

Rovarász Híradó, múltidéző - 1910 májusában történt: a Magyar Entomológiai Társaság megalakulása)

1910 májusában történt. a Magyar Entomológiai Társaság megalakulása)

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében mintegy félszáz magyar entomológus jött össze az Előkészítő Bizottság felhívására, hogy megalakítsák a Magyar Entomológiai Társaságot. A Bizottság elnöke Horváth Géza volt, tagja pedig Csiki Ernő, Kertész Kálmán és Mihók Ottó. Magyarország határain túl is jól ismert entomológusok voltak. Az alakuló gyűlés Horváth Gézát választotta a Társaság elnökévé. Megnyitó beszédét azzal az óhajtással fejezte be, hogy „ez a mai csemeteültetésünk jól sikerüljön, és hogy az ültetendő csemete erőteljes fává növekedve, a magyar név dicsőségére és az entomológia hasznára” váljék.

Bár a magyar rovarászok társasági tömörülésére már egy-két évtizeddel korábban is történtek próbálkozások, azonban az első, hivatalos és akkor az egész Kárpát-medencére kiterjedő Társaság megalakulása 1910. május 4.-én történt meg. A 80 éves évforduló kapcsán tisztelettel és megbecsüléssel kell gondolnunk elődeinkre, akik Társaságunk alapjait lerakták.

írta: Nagy Barnabás (Rovarász Híradó 4. szám, 1990 június)

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr572984833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása