Válogatás a Rovarász Híradóban korábban megjelent írásokból. Tóth Sándor: Magyarország csípőszúnyog-faunája
2011. július 28. írta: bogarász

Válogatás a Rovarász Híradóban korábban megjelent írásokból. Tóth Sándor: Magyarország csípőszúnyog-faunája

2004. novemberében jelent meg a Somogy Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya monografikus sorozata, a Natura Somogyiensis legújabb, 6. kötete.
A most napvilágot látott kötet szerzője Dr. Tóth Sándor, a Bakonyi Természettudományi Múzeum nyugalmazott igazgatója. Több évtizedes kutatási munkájának eredményeit foglalta össze „Magyarország csípőszúnyog-faunája” címet viselő könyvben.
A rendkívül érdekes monográfia hiányt pótol, mivel ilyen átfogó jellegű feldolgozás még sosem jelent meg hazánkban ebben a témában.
A cím alapján azt gondolhatnánk, hogy a csípőszúnyog iránt nem igazán mutatkozik érdeklődés, pedig ez egyáltalán nem így van. A témát tudományos alapossággal feltáró tanulmánykötet elsősorban a szakemberek körében számíthat alapmunkának. A kötet megjelenését híre már megelőzte és nem csupán a muzeológiai szakterületen, hanem a környezetvédelem, természetvédelem és a közegészségügy valamint a szúnyogirtással foglalkozó cégek, hatóságok is élénk érdeklődést mutatnak iránta.
A kötet felépítése követi a hagyományos tudományos munkák szerkezetét. A Bevezetésben az olvasó a szúnyogok általános taxonómiai, fenológiai és gazdasági vonatkozásain túl részletesen megismerkedhet a hazai szúnyogkutatás történetével is.


A kötet következő fejezete még a specialista rovarász szakembereknek is felkeltheti az érdeklődését, hisz ebben részletesen ismertetésre kerül a csípőszúnyog gyűjtés minden fortélya.
Ezt az Eredmények című, több alfejezetre tagolódó rész követi. Az ismertetett faunisztikai adatokból látszik a legjobban a sok évtizedes gigászi, precíz munka; a hazai fauna minden fajáról megtalálható ebben a fejezetben egy rövid jellemzés, a faj elterjedési térképe és rajzási diagramja.
A kötetet a fajokról kiváló minőségű színes fotók illusztrálják, bemutatva a gyakoribb fajok legfontosabb élőhelyeit is. A lárvákról készült fotók még határozásra is alkalmasak.
A kötetet szakmai részét a köszönetnyilvánítás mellett a hazai csípőszúnyog-fauna teljes irodalma zárja le, majd a szerző életútjának és munkásságának rövid ismertetésére kerül sor.
A könyv nagyon gazdagon illusztrált; 327 oldal, 164 ábrájából 78 színes fotó. Borítója színes, puhakötésű.
Megrendelhető a Somogy Megyei Múzeum Természettudományi Osztályán, Kaposvár, Fő u. 10., illetve a 82/ 314-011 telefonon.

Írta: dr. Ábrahám Levente

Forrás: Rovarász Híradó 38. 2005
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr873106808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása