Sajtófigyelő: Rovarháborúk - Az avar gladiátorai. Párharcok a fajfenntartásért.
2011. augusztus 22. írta: bogarász

Sajtófigyelő: Rovarháborúk - Az avar gladiátorai. Párharcok a fajfenntartásért.

 

Sár József rovarász közreműködésével Az RTV Részletes című újságban jelent meg ismét rovarokkal kapcsolatos írás.

A kielemezendő rovarpárharcokról szóló felvételek a világ minden részéről érkeznek – de vajon mit tud hozzászólni a témához egy magyar rovarszakértő? Egy olyan ember, aki az Amazonas menti területek és a Nevadai-sivatag helyett a Drávasíkon vagy a Mecsek körzetében vizsgálja a rovarpopulációt immáron két évtizedes munkássága során. Ezalatt több tucat hazai fajtát regisztrált. Sár József entomológust kérdeztük arról, milyen rovarcsaták jellemzik a magyar földeket: „Nálunk is hasonló, ádáz csaták folynak az életben maradásért, a fajfenntartásért, természetesen más rovarfajok közreműködésével. Vegyük például a kaparódarázsalkatúak közé sorolt lopódarazsakat. Agyagból készített fészkükbe, melyet rendszerint védett helyen függesztenek fel, bölcsőket alakítanak ki, melyekben egy-egy utódjuk fejlődik. A nőstény szinte megtömi a kamrákat elsősorban viráglakó karolópókokkal, ezekkel táplálva utódaikat. A pókokat az idegdúc táján ejtett szúrással megbénítja, néha még a lábukat is leharapja arra az esetre, ha a méreg nem lenne elég hatásos. Az élő, magatehetetlen pókokra helyezi a petéit, s a kikelő lárvák eleven táplálékhoz jutnak. Miután sejtenként külön-külön gondoskodott az utódairól, az egész bölcsőt agyaggal zárja le. A bogarak rendjében is megfigyelhető csaták közül a bíborbogarak viselkedése is figyelemre méltó. Áprilisban, rendszerint rajzásuk idején előszeretettel üldözik a nagyobb, lassú mozgású nünüke-fajokat. Elevenen fogyasztják el azok testrészeit, a mérgük testükbe kerülése miatt. Az értékes és hatékony méreganyag által maguk is védelmet nyernek a rájuk vadászó rovar és madárfajokkal szemben.
Sár József entomológus kutatási területe a bogarak (Coleoptera) rendjének állatföldrajzi
és állatrendszertani (faunisztika, taxonómia) tanulmányozása – nem csak hazánkban A futóbogárfélék közül a nagy, ragadozó futrinkák is mérgezô, szövetoldó nyálukkal ejtik el a házas csigákat, mely váladékot egy jól irányzott harapással juttatnak a csiga lágy részeibe. A csiga védekezésként erős haboldatot présel ki magából, visszahúzódva rejteket biztosító mészváza üregeibe. Míg a méreg kifejti hatását, addig a bogár körbe-körbe járja áldozatát, a megfelelő pillanatra várva. A már oldott, megsebzett csiga idővel izmainak ernyedése következtében kicsúszik a házából, könnyő prédát biztosítva a futrinka számára.” Rovarháborúk Animal Planet szerda 21.00 Az ízeltlábúak az állatvilág egyik legnagyobb csoportját alkotják. Páncélzatuknak és fegyvereiknek köszönhetően
harcra születtek.

A nehezen olvasható nagyított képből másoltam ki a szöveget. (bogarász)

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr513170334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása