A nazgul, a jedi és társaik: új hangyafajok Madagaszkárról (mRNS.hu )
2012. december 22. írta: bogarász

A nazgul, a jedi és társaik: új hangyafajok Madagaszkárról (mRNS.hu )

A nazgul, a jedi és társaik: új hangyafajok Madagaszkárról címmel olvashatunk egy érdekes írást.

Napjainkban egyre gyakrabban előfordul, hogy a taxonómusok sajátosan közelítik meg a tudományra új fajok elnevezését. A név választást egyébként egy nemzetközileg elfogadott Kódex szabályozza. Én szimpatizálok, az ilyen modern megközelítéssel, főleg ha egy komoly munka eredményeként olvashatunk róluk.

"A Zootaxa folyóiratban a napokban jelent meg egy 85 oldal hosszúságú, ingyenesen elérhető taxonómiai revízió Madagaszkár hangyáiról - pontosabban a Tetramorium genusz fajairól. 

A revízióban 24 fajról esik szó, melyek a T. kelleri és a T. tortuosum fajcsoportba tartoznak, ezek közül 18 teljesen új faj. Minthogy az új fajokat felfedezőik nevezik el, a cikk szerzőinek 18 új latin névvel kellett előrukkolniuk, inspirációért pedig J. R. R. Tolkien és George Lucas teremtményeihez fordultak: az új hangyafajok egy része a Gyűrűk Ura ill. a Csillagok Háborúja világának szereplőiről kapták nevüket. Az új fajok nevei közt szerepel Tetramorium elf, T. jedi, T. smaug, T. nazgul. A T. nify és a T. adamsi kilógnak a sorból: az előbbi neve egy véletlenszerű betűkombináció a szerzők bevallása szerint, míg az utóbbi a Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyv szerzőjéről, Douglas Adams-ről kapta nevét. A szerzők a fajcsoportokon belül fajkomplexeket is meghatároztak, valamint minden fajt részletes fényképekkel illusztráltak."


Tetramorium_jedi.jpg
A képen a Tetramorium jedi faj látható.

A cikk megtekinthető az alábbi linken: 
http://www.mapress.com/zootaxa/2012/f/zt03592p085.pdf

forrás: http://www.facebook.com/mRNS.h

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr24976963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KatonaG 2012.12.22. 00:09:08

Emlékeztem, hogy kb. egy évtizede olvastam Chewbacca és Yoda után elnevezett darazsakról, és meg is találtam őket egy listában:
www.austincc.edu/sziser/Biol%201413/1413%20handouts/taxonomy.pdf
süti beállítások módosítása