Párválasztási és párzási stratégiák a poszméheknél
2014. október 12. írta: acheta

Párválasztási és párzási stratégiák a poszméheknél

Szerző: dr. Sárospataki Miklós
SZIE Állattani és Állatökológiai Tanszék

A poszméhek párzása meglehetősen ritkán figyelhető meg a természetben. Amikor a poszméh kolóniában a nyár folyamán kialakulnak az ivaros alakok, a hímek kirepülnek a fészekből, és fiatal nőstényeket keresnek, hogy megtermékenyítsék azokat. A különféle párválasztási stratégiák a hímek viselkedésformáihoz köthetők, és fajra jellemzőek. A poszméheknél három párkeresési viselkedésformát írtak le a hímeknél: az őrjáratozást, a territoriális párkeresést és a fészkek körüli őrködést.

A három közül a legelterjedtebb stratégia az őrjáratozás. Ennek lényege, hogy a hímek állandó útvonalakat bejárva repülnek, és közben rövid időre megállnak különböző jellegzetes tereptárgyaknál (kövek, kiálló faágak, levelek, stb.). Az őrjáratozó útvonalakon több helyen illatanyag (feromon) jeleket hagynak. Ezek az illatanyagok fajspecifikusak, vagyis összetételük jellemző az adott fajra (pl. a közelrokon földi poszméh (Bombus terrestris) és szürke poszméh (B. lucorum) jelentősen eltérő összetételű jelölő feromont használ), és a hímek alsóajki mirigyében termelődnek. Ezek az illatanyagok nagy valószínűséggel vonzzák a nőstényeket, bár meglehetősen kevés konkrét leírást ismerünk ezzel kapcsolatban, és a pontos működési mechanizmusuk kevéssé ismert. Néhány megfigyelés igazolja azt, hogy a kiemelt pontokon megjelenő nőstényekkel a hímek sikeresen párzanak, bár erre vonatkozóan még kevesebb a konkrét leírás.

12.jpg

Egy őrjáratozó útvonalat általában nem egy, hanem több hím használ. Így egy útvonalon gyakran a hímek folyamatos jövés-menését lehet megfigyelni. Úgy tűnik, hogy az elhelyezett illatanyagok nem csak a nőstényeket, hanem a többi hímet is vonzzák. Elsőre azt gondolná az ember, hogy a hímek jobban járnának, ha egymagukban alakítanák ki a párzóhelyeiket, kiküszöbölve a konkurenciát. Ugyanakkor egy olyan hely, ahol sok hím gyűlik össze egyszerre, lehetővé teszi a fiatal nőstények számára, hogy több hím közül kiválasszák a legmegfelelőbb párzótársat. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy egy hím kevésbé hatékonyan tudná jelölni a párzóhelyeket, és az illatanyagok nem lennének elegendőek a nőstények bevonzására.

Mindenesetre az, hogy az illatanyagok fajspecifikusak, lehetővé teszi, hogy a nőstény megtalálja a vele egyező fajba tartozó hímeket. Ráadásul az őrjáratozó útvonalak a különböző fajoknál különböző magasságokban lehetnek. Pl. a kerti poszméh (B. hortorum) általában maximum egy méter magasságban őrjáratozik, míg pl. a földi-, vagy a kövi poszméh (B. lapidarius) a lombkorona magasságában, akár 17 m magasan is végezheti a párkereső repüléseit. Természetesen a magasságot az élőhelyi adottságok is megszabhatják.

Egy másik párválasztási stratégia a poszméheknél a territórium-tartás. Egyes fajok, pl. a bársonyos poszméh (B. confusus) hímjei kiülnek valamiféle kiemelkedő tereptárgyra (pl. kerítésoszlopra, kiszáradt faágra), és innen lesik a nőstényeket. Az ilyen párválasztási viselkedést mutató fajok hímjeinek hatalmas szeme van, ami azt mutatja, hogy valószínűleg a látásuk segíti őket a párválasztásban. Ugyanakkor persze távolról nem tudják egyértelműen beazonosítani a párzótársat, ezért rárepülnek minden, méretben kb. megfelelő mozgó objektumra, ami a látóterükbe kerül. Ha közelebb érve felismerik a párzóképes nőstényt, akkor megpróbálják a levegőben elkapni lábaikkal, majd általában lehullva, a talajon következik be a párzás. A territórium-tartó hímek is hagyhatnak vonzó szagjelzéseket az őrhelyük környékén. A territórium-tartás sok más, magányos méhcsoportnál is megfigyelhető hím viselkedésforma, de ezeknél sokszor virágokhoz, vagyis táplálkozó helyhez kötött territóriumot tartanak a hímek, szemben a poszméhekkel, ahol a territórium inkább virágmentes területen szokott lenni. A poszméheknél, mint szociális viselkedésű fajoknál ugyanis a virágok felkeresése inkább a dolgozó egyedekre jellemző, így egy virágokban gazdag territórium esetén a hímek sokszor dolgozókkal próbálnának párzani, ami sok időt és energiát emésztene föl fölöslegesen.

A harmadik jellemző párválasztási stratégia a fészkek körüli őrködés (pl. parlagi poszméh, B. ruderarius). Ilyenkor a hímek az azonos fajba tartozó fészkeket keresik meg, és a bejárat körül várják a felbukkanó fiatal nőstényeket. Több hím is lehet egy fészek körül, és láthatólag nagyon jól meg tudják különböztetni az ivaros nőstényeket a dolgozóktól. Ha egy nőstény megjelenik, akkor a hímek kemény harcokba bocsátkoznak egymással, és sokszor követik a nőstényt a fészken belülre is.

A legtöbb poszméh fajnál a hímek elkerülik a testvéreikkel (vagyis az azonos kolóniából származó ivaros nőstényekkel) való párzást, még laboratóriumi körülmények között is. Ennek pontos mechanizmusa még nem ismert, de nagy valószínűséggel itt is szaganyagok segítik a választást. Vannak olyan fajok, amelyek esetében a hímek minden további nélkül hajlandóak laboratóriumban a saját testvéreikkel párzani, ezeknél azonban a természetes párválasztási viselkedés a fészek közelében való őrködés, aminél eleve könnyen elkerülhető a beltenyésztés azzal, hogy a hímek nem a saját fészkük közelében keresik a nőstényeket.

Érdekesség továbbá, hogy a poszméheknél a legtöbb faj esetében (szemben a háziméhekkel) egy nőstény csak egy hímmel párosodik. Maga a párzás meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, akár 30-80 percig is tarthat. A hím általában egy „nyálkadugót” helyez el a nőstény ivarjárataiban a párzás végére, amely hosszabb ideig magakadályozza azt, hogy másik hímmel párosodjon a leendő anya. Ráadásul a hosszan tartó párosodás alatt az egyedek különösen ki vannak szolgáltatva a ragadozóknak, így a nősténynek valószínűleg nem is éri meg másik hímmel is párosodni, hiszen egy párzásból is fel tudja venni azt a spermium mennyiséget, ami az általa később termelt, legfeljebb néhány száz pete megtermékenyítéséhez szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr426783503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása