ÉSZ-LELETEK - Természetrajz a XIX. században
2010. október 01. írta: bogarász

ÉSZ-LELETEK - Természetrajz a XIX. században

Ízelítő a kiállított anyagból: Koy Tóbiás (1757-1829) lepkegyűjteménye a Múzeum Lepkegyűjteményében van elhelyezve. Erre az alkalomra számos darabot kiállított a Közművelődési Osztály.

Ma megnyílt a legújabb időszaki kiállításunk. Szerintem nagyon szép és igényes kiállítás bőséges infórmáció áradattal látja el az érdeklődőket. Aki a természetrajzi dolgokat szereti, tudománytörténetben jártas, különösen jól fogja érezni magát. A kiállítás bemutatkozó szövege a honlapról származik.

ÉSZ-LELETEK - Természetrajz a XIX. században

2010. október 2. – 2011. november 21.

A XIX. század, a „felemelő század” a természettudományok területén robbanásszerű fejlődést hozott a világ minden táján, Magyarországon is. Az Ész-leletek címet viselő kiállításban azt a történeti ívet mutatjuk be, amely az alapító-gyarapító természettudósok úttörő munkásságán, a múzeum számára gyűjtött természeti értékeken, a különböző gyűjteményeken át, az akkor induló tudományágak, tudós társaságok, természettudományos lapok fejlődésén keresztül a XXI. századi, modern természetrajzi-természettudományos kutatásokig terjed.

A XIX. századi világszínvonalú hazai, „modern” természettudományos eredmények létrejötte és a Magyar Természettudományi Múzeum megalakulása-működése szoros összefüggésben áll egymással, történetük összefonódik, mivel az egykori Nemzeti Múzeumban működő „Természetiek Tára“ volt az első intézményesült természettudományos „kutatóhely“ az országban. A múzeum XIX. századi munkatársai (Frivaldszky Imre, Petényi Salamon János, Kubinyi Ágoston, Krenner József, Janka Viktor, Méhely Lajos...), a korszak nevezetes természettudósai voltak. Életüket a természet megismerésének és megismertetésének szentelték. Mind a múzeumot, mind pedig az általuk művelt tudományágat (zoológia, botanika, mineralógia, paleontológia) Európa élvonalába emelték. A leíró botanika, a zoológia, az ásvány- és őslénytan területén maradandó, a jövő kutatásait megalapozó tudományos felfedezéseket tettek, melyek tárgyi anyagának ugyan csak egy része őrződött meg, de annál értékesebbé vált.

A kiállítás a „Felemelő Század“ c. tematikus évhez kapcsolódik. Emellett a múzeum története szempontjából jelentős évfordulókhoz, valamint hazai és nemzetközi fontosságú tematikus évekhez is kötődik.
A Magyar Természettudományi Múzeum jogélődjének tekintett „Természetiek és Kézműtaniak Tára” 1810-ben alakult meg a Nemzeti Múzeumon belül, amely később, 1870-ben önálló tudományos tárakká vált szét. Így 2010-ben ünnepeljük az első önálló természetrajzi tár 200 éves, és a múzeum tudományos tárainak 140 éves megalapítását. Ezek a gyűjtemények az akkori Kárpát-medence és a Balkán területéről gyűjtött anyagot, valamint egzotikus expedíciók tárgyait őrzik. Különös jelentőségük, hogy olyan ökológiai információkat hordoznak, melyek korunk számára szinte felbecsülhetetlenek. Itt kapcsolódik a kiállítás a 2010-ben az ENSZ és az UNESCO által meghirdetett „Biodiverzitás Nemzetközi Évé”-hez.

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr352337216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása