Eszközajánló: USB digitális mikroszkóp kezdőknek és haladóknak
2011. október 22. írta: bogarász

Eszközajánló: USB digitális mikroszkóp kezdőknek és haladóknak

 

Kedves olvasó rögtön elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy az eszköz nálam nem megvásárolható, a felszerelést meg lehet rendelni e-mail címen, lásd a poszt alján a képek alatt.

Nemrég kezembe került ez az USB-ről működtethető digitális mikroszkóp, amit a Fővárosi Állatkert Állatünnep Fesztiválon használtunk először. Mivel ez egy rovaros blog természetesen rovaros vonatkozásban vizsgáltam a készüléket. A készülék könnyű, műanyag termék. Tulajdonképpen egy webkamera, amiről fényképet is lehet rögzíteni bmp kiterjesztésben. A doboz tartalmaz egy szoftvert, magát a kamerát, egy kis állványt és egy angol nyelvű leírást. A maximális nagyítás 200x-os.  A nagyítani kívánt tárgy és a kamera közti távolság adja a nagyítást. A kamera oldalán található szürke tekerhető recés felülettel tudunk élesre állítani. Tehát a maximális nagyítást egy lapos felület vizsgálatánál lesz a legélvezhetőbb, hisz a mélységélesség ekkor a legjobb. Én egy papírra ragasztott díszbogárral teszteltem a készüléket, korábban pénzérmét is betettem alá. A világítást a kamera belsejében a szenzor köré épített LED sor adja, aminek élettartalma szerintem a kamera egyéb alkatrészeinek életkorát is megelőzi.

A fény kékes, hideg jellegű, erősségét a kamera felső részén található vékony tekerhető gomb szabályozza. A szerkezet áramellátása USB-ről jön, szerencsére hosszú beépített kábelről. A jel is ezen áramlik. A szoftver telepítése után elindítva megtapasztalhatjuk egy egyszerű, de lényegre törő kezelő felületet. Ugyan a nyelv angol, de a gombok megnyitásával, kísérletezve könnyel eligazodik az ember, ha nincs esetleg kedve a leírást tanulmányozgatni. Pedig megfogadtam, hogy úgy állok neki, hogy szépen nekikészülök, hátra dőlök a székemben, először átlapozom a leírást, míg a program települ, kávét szürcsölök és élvezem a próbát. Természetesen nem így lett, de ez most mellékes.

A kezelő felület teljes képernyős is lehet. A kép méretét lehet állítani, maximálisan 2560 X 2048-ig. Ez tulajdonképpen elég nagy ahhoz, hogy a készített képet később komolyabb célra is használjuk, ha megelégszünk a webkamerás kis felbontással. A kameravezérlőben az expozíciót lehet állítani. A videóprocesszor erősítőjében a következő paramétereket állíthatjuk: fényerő, kontraszt, telítettség, élesség, gamma, fehéregyensúly, háttér-megvilágítás. Megjegyzem elég fényt ad a LED, illetve a csuszkák állítgatásával elérhetünk egy olyan képminőséget, ami után nem kell képmódosító szoftvert használni. A képen belül manuálisan tudunk nagyítani a számítógép billentyűzetén található u, l, c, r, d gombok használatával. A képeket különböző nem professzionális, de szórakoztató effektekkel lehet szerkeszteni, ráadásul pár sablonba beilleszthetjük a képeket, így akár viszonylag kezdetleges képeslapokat készíthetünk, amiket barátainknak el is küldhetünk később. Tehát szórakoztató funkciót is tartalmaz. A videót itt tudjuk elindítani, illetve a képeket is az élőképes videóból rögzítjük. Talán ez okozza a kép viszonylagos homályosságát, amit nagy nagyításnál észlelni. A kamera oldalán is van egy elsütő gomb, bár ennek használatát nem javaslom, mert az egész kamera elmozdul. Az élesség állítás is elmozdítja a kamerát, ezért a talapzatot fixen házi barkácsolással kell rögzíteni, például ragasztószalaggal stb.

Amikor ilyen eszközt vásárol az ember, el kell döntenünk mire is, akarjuk használni. Tegyünk fel magunknak pár kérdést:

Meg akarom lepni gyermekemet egy szép ajándékkal, ami talán tudományos beállítottságot eredményez? Tökéletes ajándék bizonyos kor felett. Rovarász palántáknak pedig főleg. Az ára miatt talán az átlagos gyerekajándékokhoz képest drága (biciklihez képest persze olcsóbb).

Szeretnék egyszerűen nagyítani akármilyen céllal otthon? Szerintem a háztartásban nincs olyan dolog, amit otthon nagyítani kéne, anyagvizsgálatra vállalkozásokhoz lehet, hogy kevés, bár sötét helyeken lévő szereléshez akár jó is lehet.

Meg akarom spórolni a drága kutató mikroszkóp árát? Egy jó minőségű optikával rendelkező mikroszkópot nem helyettesíthet egy ilyen, vagy ehhez hasonló digitális eszköz, mert az apró, finom struktúrákat nem lehet vele vizsgálni. Bizonyos nagyításnál azonban elég látványosan lehet használni. Példaképpen egy 2-3 mm-es állat szárnyfedőinek barázdáltságát már nem látni jól. De nagyobb bélyegek azonosítására elég lehet. Tehát továbbra is azt mondom, új fajt jó minőségű felszereléssel szabad leírni, ne ringassuk magunkat abba a téves hitbe, hogy az eddig megválaszolatlan kérdésekre ennek az eszköz használatával válaszokat kapunk.

Meg akarom spórolni egy drága fényképezőgép, vagy kamera árát? Kisméretű képek készítésére kitűnően alkalmas a készülék, például webes felhasználásra, ha nem törekszünk nagy mélységélességre és nagy felbontásra. A manapság népszerű rétegfotózásra nem alkalmas, mert az élességet állító görgő nem enged meg finom beállítást. Bár lehetne még kísérletezni. Élőkép rögzítésére is alkalmas a készülék, ha nem HD minőséget szeretnénk.

Van kutató mikroszkópom, de annak képét nem látom a monitoron és szeretnék ilyesmit otthonra, vagy kell egy eszköz amit a világ bármelyik pontján el tudok vinni és bárhol tudom használni ahol van áram? Egy külföldi darazsász mutatta már nekem ezt a készüléket, és ő mondta nekem, hogy külföldi múzeumok, gyűjtemények látogatásánál, nagy haszna van, hiszen, ha más nem, akkor az értékes példányokról gyorsan lehet viszonylag elfogadható minőségű képet készíteni. Főleg a feszített szárnyú rovaroknál adhat kielégítő minőséget. Mondjuk összehasonlító fotó adatbázis létrehozásához. Az okulárba nem tudtam belehelyezni a kamerát, mert vastag.

Közművelődési célra, oktatásra akarom használni? Erre a célra kifejezetten alkalmas, egymás mellé helyezve többet is el tudok képzelni. Viszont a tapasztalatom az, hogy a gyerekek kizárólag a mikroszkópba szeretnek belenézni, a monitoron látott kép nem kötötte le őket. Azonban, ha nincs mikroszkóp, amibe belenézhetnének, akkor szerintem, lekötné a figyelmüket.

Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy a közel 20.000 forintot megéri a készülék. Maximálisan adja azt, amit egy ilyen kis nem professzionális eszköz tud adni. Amennyiben kezdő rovarász lennék nagyon örülnék egy ilyennek (MOST IS). Ha nem lenne egy komoly felszerelésem a munkahelyemen, talán meg is venném, főleg ha lepkész lennék, vagy nagyobb bogarakkal foglalkoznék.

 
 A videóprocesszor paramétereit nem állítgattam, egyszerűen csináltam egy képet.
 
 A képet egy képszerkesztő programmal kicsit javítottam, amit később kiderült a szoftveren belül is megtudtam volna csinálni ezt a minőséget. Ekkora méretben egyáltalán nem tűnik, fel, hogy igazából egy pixel sem volt tökéletesen éles. Szerintem mindenki döntse el elég-e a rovarászatához a minőség. Egyébként írjátok meg tapasztalataitokat.

Az eszköz megrendelhető: 20.000 Ft + Áfa  -  ami tartalmazza a postai csomagküldés díját is ( elsőbbségi ajánlott küldeményként ).

dr. Lenár György   ügyvezető
 Lenár-Jagd Bt
 mail:  office: lenar-jagd.hu
 Tel:   70-395-75-09 ,

Nagy Anikó   kereskedelmi asszisztens
 Lenár-Jagd Bt
 mail:  office: lenar-jagd.hu
 Tel:    70-395-75-10

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr703319559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása