Kapcsándi Dóra (hvg): Darazsak, pókok, poloskák inváziója jöhet az enyhe tél miatt
2012. január 17. írta: bogarász

Kapcsándi Dóra (hvg): Darazsak, pókok, poloskák inváziója jöhet az enyhe tél miatt

Az idei enyhe tél miatt számos lakásban megjelentek egyes poloskafajok, illetve az allergiát okozó harlekinkatica. A hvg.hu által megkérdezett rovarkutató szerint a globális felmelegedés egyik bizonyítéka, hogy 2007 óta kimutathatók olyan fajok Magyarországon, amelyek eredeti élőhelye sokkal délebbre van.


Az idei enyhe tél, a komolyabb fagyok elmaradása kedvez a rovarok áttelelésének. Ha mindezt száraz, csapadékban szegény tavasz követi, rovarinváziótól kell tartani – állítják a szakemberek. „A mérsékelt égövben a téli hideget lárvaalakban, például a talajba ásva magukat vészelik át a rovarok. Minél keményebb a tél, annál kisebb arányban élik túl. Enyhe tél idején viszont a szokásosnál nagyobb arányban vészelik át ezt az évszakot a rovarok, így tavasszal nagyobb invázió jöhet a rovarokból, mezőgazdasági kártevőkből” – mondta a hvg.hu-nak Hanga Zoltán, a Budapesti Állatkert szóvivője.

Ezt erősítette meg Sár József, a Kétújfalusi Rovarház vezetője is. Az entomológus a hvg.hu-nak azt mondta: a globális felmelegedés először a legérzékenyebb fajoknál, a rovaroknál mutatja meg hatását, egyes fajtáik elszaporodnak, illetve északabbra vándorolnak, migrálnak. „Dél-Magyarországon 2007-től mutattam ki olyan apró fajokat, amelyek eredeti élőhelye délebbre van. Például Észak-Afrikában honos fajokat is sikerült itt Magyarországon befognom” – mondta a szakember, aki szerint az új fajok megjelenése a globális felmelegedés egyik bizonyítéka.

Először csak kellemetlen

Sár József a tél során már több jelzést is kapott arról, hogy néhány poloskafaj rendkívüli módon elszaporodott a lakásokban. A poloskák általában a lakásokba, pincékbe húzódnak be télen, de mivel az idei télen magasabb a napos órák száma, a poloskák előmásztak és tömegesen megjelentek a lakóhelyeken is. „Nem károsak, de határozottan kellemetlenek, ha nagy tömegben megjelennek” – tette hozzá a szakember.

Nagyobb problémát jelentenek már a harlekinkaticák. Ez a faj ázsiai eredetű, 2008 februárjában jelent meg először Magyarországon, azóta nagyon gyorsan, agresszíven terjed. Könnyen áttelel, sőt, télen is tud szaporodni – mondta Sár József. Kiszorítják az őshonos katicafajtákat, és egy olyan anyagot választanak ki, ami az embereknél allergiát okozhat, sőt, meg is haraphatják az embert. Télen a lakásokban jelennek meg. 2008-ban, a faj első felbukkanása után a legtöbb lakásban telelő állatot Zagyvapálfalván regisztrálták, ahol 85 példányt számoltak, míg Kővágószőlősön körülbelül 3-4 ezer harlekinkatica gyűlt össze egy épületben.

Marad az enyhe idő egyelőre

Kellemetlenek lehetnek a darazsak is, amelyek már tavaly is nagy gondot okoztak túlzott elszaporodásukkal. „Hosszú, meleg ősz volt, így a darazsak aktivitása kitolódott. Minél melegebb van, annál agresszívebben őrzik a fészküket” – közölte a rovarkutató. A Zselic és a Mecsek erdeiben pedig gyapjaslepke-inváziótól tartanak a szakemberek, mivel az enyhe idő jót tesz a fák törzsére lerakott petékből fejlődő lárváknak, így a tavasszal kikelő hernyók letarolhatják a lombokat. Ha több a rovar, nagyobbra nőnek és elszaporodnak az őket fogyasztó pókok is például, ami a városi emberek számára újabb kellemetlen tényező lehet. „Idővel számos káros hatása lehet az őshonos faunákra ezeknek a rovaroknak az elszaporodása” – mondta Sár József, ennek vizsgálatához azonban hosszabb időnek kell eltelnie szerinte.

Az időjárás-előrejelzések szerint egyelőre marad a szokásosnál melegebb idő, napközben plusz 3-4 fokokra lehet számítani, és éjszakánként is csak mínusz 1-2 fokra hűl le a levegő. Most hétvégén ráadásul újabb melegfrontra kell számítani, plusz 6-7 fokkal.

2012. január 09., hétfő
Szerző: Kapcsándi Dóra

forrás: http://hvg.hu/itthon/20120109_rovarok_invazio

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr523569531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása