Szibériai lepke telepedett meg a Mecsek északi oldalán
2012. március 26. írta: bogarász

Szibériai lepke telepedett meg a Mecsek északi oldalán

Ebben a hónapban jelent meg ez a cikk a Pécsi Újság online hasábjain. Fazekas Imre biológus, ismert rovarász cikkét fogadjátok szeretettel. Az eredeti, teljes cikkért kattints a képre!

"Az idei év februárja igazi "orosz telet"" hozott a Mecsek vidékére is, de Szibéria nem csak így üzent a szubmediterrán hangulatú pannon tájnak, ugyanis a biológusok legnagyobb meglepetésére a Mecsek északi részén felbukkant egy Eupithecia sinuosaria névre keresztelt törpearaszoló lepke is.

A törpearaszolót több mint másfél évszázazada (nagyjából az 1848-as szabadságharc idején) fedezte fel egy orosz kutató a távoli Ural hegységben - miközben Paszkievics herceg cári csapatai éppen Kossuthék ellen készülődtek.

Az európai kutatók sokáig nem is tudtak a pompás megjelenésű kis araszolólepkéről, de 1875-ben már Szentpétervár térségében is rábukkantak. A fokozatosan nyugati irányba előrenyomuló törpearaszoló felkeltette a legnevesebb német életföldrajz kutatók figyelmét is, így ők évtizedről évtizedre nyomon követték a lepke földrajzi megtelepedésének területeit, európai hódításának irányvonalait."

sziberiai_lepke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr364341273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása