Múzeumok Őszi Fesztiválja, PÉCS
2012. szeptember 26. írta: bogarász

Múzeumok Őszi Fesztiválja, PÉCS

Múzeumok Őszi Fesztiválja Programok 2012. október 6. – november 10. Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága

MÖF 2012 nyitása

október 6. 10-16 óráig - Felelős állattartás a mindennapokban
Helyszín: Természettudományi Múzeum kiállító helye: Pécs, Szabadság u. 2.

Az Állatok Világnapjához kapcsolódóan az ember által tartott gazdasági és kedvtelési állatok tenyésztését, tartását, a velük való bánásmódot összegezzük. Cél, hogy egész évben éljünk úgy, hogy a természettel, környezettel, az abban található más fajú élőlényekkel való kapcsolatunkban is megtaláljuk a humánus formát.
Állattartók osztják meg saját tapasztaltaikat. Megismerhetjük az otthoni állattartás jogszabályi hátterét. Találkozhatunk néhány a ritka kedvenccel többek között madárpókkal, óriáskígyókkal, botsáskákkal, óriás bogarakkal.
Előadók:
Nagy Gábor - Baranya Megyei Madárpóktartók Klubjaés Baranya Megyei Hüllőtartók Klubja.
Cseh Péter atya - Assisi Szent Ferenc természetszeretete. 11 óra
Sár József - Egzotikus gerinces és gerinctelen állatok.
Szilágyi Máté: Felelős állattartásról. Végzős állatorvos hallgató.

Minden érdeklődőt várunk!

október 6. - november 10. Milyen lehetett? A „Pécsi mamut” és a „mecseki dinoszaurusz” rekonstrukciója.
Helyszín: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.

A hónap műtárgyai a „pécsi mamut” foga, lábszárcsontjai és a „mecseki dinoszaurusz” - Komlossaurus lábnyoma. Az ősmaradványok és egy rövid leírás alapján kell az állatokat megrajzolni. A kész rajzokat legkésőbb 2012. november 10. délután 15 óráig kérjük leadni a Természettudományi Múzeumban. A legjobb rajzokat díjazzuk és kiállítjuk. A díjak átadására a Múzeumok Őszbúcsúztató Fesztiválján ünnepélyes keretek között kerül sor.

A rajzversenyre minden kreatív hajlamú érdeklődő nevezését várjuk, de különösen az általános és középiskolás diákokét.

október 6. - november 10. Erdőjáró. Hetente egy alkalommal előzetes bejelentkezés alapján viszont a fenti időpont alatt bármikor kérhető.

Helyszín: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.

A közgyűjtemény anyagának felhasználásával lehetőséget nyújtani a tanterv természettudományos ismereteinek alaposabb elsajátítására, környezettudatos szemléletre nevelés. Játékos, mozgásos foglalkozás, mely során a gyerekek megismerkedhetnek a hazai erdő állat-és növényvilágával, az erdei életközösség felépítésével, a táplálékláncok sokféleségével.

október 13. "Az erdő íze" ősszel
Ismerkedés az ehető gombákkal, ehető őszi termésekkel, és egyben ismerkedés Pécs természeti értékeivel Pécs-Mecsekszabolcs környékén.
Indulás: 9.30-kor Mecsekszabolcs, 21-es helyi autóbusz végállomásáról. Visszaérkezés kb. 12.30. vezeti Dénes Andrea botanikus és egy gombaszakértő.

október 16 -17. Polihisztor „vidéki értelmiségi” – 125 éve született Gebhardt Antal.
Helyszínek: Janus Pannonius Múzeum előadója Pécs, Papnövelde u. 5. és a Természettudományi Múzeum kiállító helye: Pécs, Szabadság u. 2. konferencia, emlékkiállítás, emléktúra:

Gebhardt Antal – jogász, társadalmi élet szervezője, zoológus és muzeológus – emléke előtt tisztelgünk, munkásságát méltatjuk előadásokon és a nyomdokain haladó fiatal kutatók eredményeit kívánjuk bemutatni. A látogatók felé vetélkedőn megismertetni Gehardt Antalt.
Kirándulás vezetéssel kedvenc területére – Mecsek: Abaligeti barlang és Orfű.
Emlékkiállítás a gyűjteményéből és életéről.

Minden érdeklődőt várunk.

október 20. Állatok Világnapja: Az év madara – madárgyűrűzés.
Kapcsolódik fotókiállítás: "Madarak földön, égen" - Válogatás a BirdPhotography.Hu fotósainak munkáiból.
Helyszín: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.

Foglalkozás a Madártani Egyesület munkatársainak közreműködésével.
Miért lett az egerészölyv az év madara? Mi történik ősszel a „madarak országútján”? Miért fontos a gyűrűzés? Hogyan és kik végezhetik? Egész napos program: előadásokkal, játékokkal és kézbe vehető eszközökkel.

Minden érdeklődőt árunk!

Őszi Fesztivál zárása
november 10. 16-22 óráig Múzeumok Őszbúcsúztató Éjszakája, Szent Márton napja
Helyszínek: Néprajzi Múzeum Pécs, Rákóczi u. 15. és a Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.

A Természettudományi és a Néprajzi Múzeum ezen az estén közös programokkal várja látogatóit. A Természettudományi Múzeumban (Szabadság u. 2.) idén Ukk-Mukk-Fukk, a kis manó a legkisebbeket az őszi erdő állataival és gombáival ismerteti meg. "Az erdő íze" Császár Levente meséi a mecseki erdei manókról, akik mindenféle erdei finomságot készítenek. Erdőkóstoló - Dénes Andrea botanikus előadása az ehető vadon termő növényekről. A múzeumkertben nem maradhat el a hagyományos Szent Márton-legenda, a tábortűz és a libazsíros kenyér sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr644803617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása