Rovarfotók: Farkasalma lepke (Tallósi Béla képei)
2012. december 03. írta: bogarász

Rovarfotók: Farkasalma lepke (Tallósi Béla képei)

Ezeket a Farkasalma lepke (Zerynthia polyxena) képeket tallósi Béla készítette. A védett és Natura 2000-es faj hernyói csak a farkasalmán (Aristolochia clematis) képesek fejlődni. A növény árterekben, árokpartokon, szegélynövényzetben, régi, felhagyott szőlőkben, gyümölcsösökben fordul elő, sok helyen kifejezetten gyakori. Diákkoromban én is neveltem otthon krémszínű, narancssárga szemölcsös hernyóit.

"A hazánkban élő négy pillangófaj közül az egyik "legrejtőzködőbb" a farkasalmalepke. Az idén meglehetősen mostoha viszonyok vannak a nappali lepkékre, de ez a faj a Közép-Tisza-vidéken több helyen gradáció jelleggel van jelen. A tápnövényen található feltűnő hernyók régóta nem tapasztalt egyedszámmal figyelhetők meg az árnyasabb élőhelyeken." (forrás: Tallósi Béla Facebook bejegyzése)

farkasalmalepka2.jpg

farkasalmalepka1.jpgA hernyói csak a farkasalmán képesek fejlődni. Tallósi Béla képei

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr694568897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása