Sajtófigyelő: Lepkék miatt kerültek bajba a magyar lepkészek (Blikk)
2013. február 04. írta: bogarász

Sajtófigyelő: Lepkék miatt kerültek bajba a magyar lepkészek (Blikk)

A poszt teljes tartalma a blikk.hu oldalról származik. Szerző: K.A.

Ha z eredeti írást, eredeti környezetben szeretnéd olvasni, kattint a linkra! blikk.hu 

Mielőtt elolvasnád a cikket: Bárhol is rovarászkodsz, a helyi törvényeket be kell tartani. Nincs kifogás! A Magyar Rovartani Társaság tagsága sem jelent kivételt. Ügyeljünk a hírnevünkre! (Az üzenet nem közvetlen reagálás a cikkben szereplő személyekre)

"A helyi lapok szerint a pár egy sigiriyai erdőben hajkurászta a lepkéket és szitakötőket, amikor a hatóságok lecsaptak rájuk. Mentségül azt hozták fel, hogy könyvet írnak a rovarokról. Egy Srí Lankán élő magyar nő, Zsuzsa a helyi lapokból úgy tudja: a két magyar K. Sándor Tibor és felesége lehet. A férfi életrajza szerint elismert lepkeszakértő és világutazó. Eddig több mint 35 országban fordult meg, miközben új fajokat fedezett fel. Élményeiből Talpalatnyi Himalája címen írt könyvet, amelyből aztán háromrészes tévéfilmsorozat készült. Ezúttal viszont a jelek szerint nem volt elég körültekintő az anyaggyűjtésnél.

– Az erdőgazdálkodási hivatal hívta rájuk a rendőröket, mert a sziget élőlényeit nem szabad befogni – árulta el Zsuzsa, aki az egyik lapban azt olvasta: a magyarok egy csoporttal voltak, de csak kettőjüket tartóztatták le. Egy beszámoló szerint a gyűjtők „egy pár" pillangót öltek meg, hogy hazahozzák Magyarországra, máshol azonban konkrétan hat „áldozatot" emlegetnek. A házaspárnál a bűnjelet, vagyis a lepkefogó hálót is megtalálták.

– Mindketten elismerték, hogy hibáztak. A rendőrség már elengedte őket – mondta el a Blikk kérdésére Rohan Nanayakkara, Srí Lanka tiszteletbeli konzulja, aki a magyarok személyazonosságáról tegnap még nem tudott információval szolgálni. – Nem kértek konzuli segítséget, de az ügyvédeken keresztül közbenjártam a rendőrségnél az ügyükben.

A magyarokat vasárnap vették őrizetbe, sorsukról másnap a dambullai bíróság döntött. Az ítélet szerint fejenként 65 ezer Srí Lanka-i rúpia, vagyis hozzávetőleg 112 ezer forint bírságot kell megfizetniük, a lepkéket pedig nem tarthatják meg.

A Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület főtitkára kérdésünkre elmondta: külföldön a gyűjtőknek mindig együtt kell működniük a helyi hatóságokkal, ilyenkor engedélyt kérnek, és előre leadják kutatási jegyzéküket."

K. P. 

forrás: blikk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr405061907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása