Felhívás okostelefonos rovarhatározó készítésre
2013. május 27. írta: bogarász

Felhívás okostelefonos rovarhatározó készítésre


Több sikeres, okostelefonos határozóprogram megvalósítása után olyan szerző(ke)t keresünk  akivel/akikkel rovartani témában elkészíthetnénk következő alkalmazásunkat.

hungifungi_hatarozas.jpgLegnépszerűbb alkalmazásunk a HungiFungi, a meghatározó gombahatározó, melyet már több, mint 25000-en töltöttek le és átlagos értékelése (5-ből) 4,5 fölötti. Ezt egy olyan, saját keretrendszer működteti mely egyrészt enciklopédiaszerűen tartalmazza és (offline is) böngészhetővé teszi fajok leírását és fotóit okostelefonokon és tableteken, másrészt többszempontú határozója képes az összes faj dinamikus szűrésére és így egy konkrét faj meghatározásának segítésére. Mindkét szempontból jobb lehet ez a megoldás a határozó könyveknél, mivel egyrészt így nincsenek terjedelmi korlátok, másrészt a nyomtatott határozókulcsok kötött sorrendje miatt felmerülő sikertelen határozások száma is csökkenthető a dinamikus szűréssel.

hungifungi_bongeszes.jpgIlyen határozót készítenénk rovarokról, akar lepkékről, pókokról, a Kárpát-medence rovarjairól vagy bármilyen más kisebb egységről (vagy akár egészen más témáról is). Mivel a rovarokhoz nem értünk, ez akkor lesz elképzelhető  ha találkozunk és együttműködünk ilyen témában járatos szakértőkkel. Számukra megadjuk azt a tudást  amivel a szükséges adatbázis összeállítható. Technikai szinten egy excel tábla kitöltésével vetekedő bonyolultságú feladatról van szó.  Emellett a fajokhoz jó minőségű, célszerűen saját vagy más, jogtiszta forrásból származó fotók is kellenek. 

Ha ez összeállt, ebből mi elkészítjük a letölthető alkalmazást, melyet a felhasználók letölthetnek, megvehetnek, és persze a bevétellel elszámolunk a szerzőtársakkal. Az alkalmazás élete nem feltétlen ér itt véget, lehet az első lépés egy szűkebb fajlistát tartalmazó app, ami később akár folyamatosan is bővíthető új fajokkal és persze a meglevő fajok is kiegészíthetők új leírással, fotókkal.

Aki ezek alapján elképzelhetőnek tartja, hogy csatlakozzon az okostelefonos rovarhatározó fejlesztéshez, további információért kérem keressen meg a peter@apptent.net (Kovács Péter) címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr205320603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása