Búcsuzunk Jermy Tibor tagtársunktól
2014. szeptember 24. írta: bogarász

Búcsuzunk Jermy Tibor tagtársunktól

Kedves tagtársak, rovarászok! Rossz hírt kell közzétennem. Torkom elszorul, végtelenül szomorú vagyok. Rengeteg kérdést szerettem volna még feltenni neki. Emléke és szakmai munkája mindennapjaimat elkíséri, kitartást és a zsizsikek szenvedélyes szeretetét fogja bennem erősíteni. 

György Zoltán (zsizsikes)

 TiborJermy.jpg

2014. szeptember 23-án, életének 97. évében elhunyt Jermy Tibor egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke. A mezőgazdasági-növényvédelmi kutatások kiemelkedő személyisége, iskolateremtő tudósa volt. Nevéhez több, a rovarkártevők elleni biológiai növényvédelem fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű eredmény fűződik.

Jermy Tibor 1917-ben született Lőcsén. Természetrajz-kémia szakos tanári oklevelét 1942-ben szerezte. A pályáját borvegyészként kezdte, majd pályafutása korán összekapcsolódott a Magyar Tudományos Akadémiával: 1949-től tudományos munkatársként kezdett el dolgozni az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében, amelyet 1978-as nyugdíjba vonulása előtt kilenc évig igazgatóként is vezetett.

     Tudományos kutatásai középpontjában a kultúrnövények rovarkártevőinek vizsgálata állt. Nevéhez fűződik a biológiai növényvédelem hazai megalapozása. A múlt század 50-es és 60-as éveiben jelentős szerepe volt az országos fénycsapdahálózat kiépítésében, ami megteremtette a közvetett növényvédelmet segítő rovarmonitorozás lehetőségét. Tervei szerint készült el 1957-re az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének keszthelyi laboratóriuma, ahol korszerű körülmények között folytathatta agrozoológiai és agroökológiai vizsgálatait.

     Tudományos eredményei elismeréseként 1976-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1985-ben pedig rendes tagjává választották. Aktívan részt vett az MTA Biológiai Tudományok Osztályának munkájában: 1980 és 1987 között elnökhelyettesként, 1987 és 1990 között pedig az osztály elnökeként irányította a testületet. 1969-től 1972-ig a Magyar Rovartani Társaság elnöki tisztét töltötte be, 1969-től 1977-ig a Magyar Agrártudományi Egyesület Növényvédelmi Társaságának elnöke, 1977-től tiszteletbeli elnöke volt. 1992-ben tagjai közé választotta a Brit Ökológiai Társaság (British Ecological Society).

     Tudományos eredményeit, példamutató pályáját 1983-ban Állami Díjjal ismerték el, 1992-ben pedig az MTA Elnöksége által odaítélt Akadémiai Aranyérmet vehette át.

 forrás: http://mta.hu/mta_hirei/elhunyt-jermy-tibor-biologus-az-mta-rendes-tagja-135063/

A bejegyzés trackback címe:

https://rovarok.blog.hu/api/trackback/id/tr416729313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása